OPERATIIVINEN OSASTO



L123


EU-tavaramerkkiä koskevan hakemuksen hylkääminen
(EUTM-asetuksen 7 artikla ja
42 artiklan 2 kohta)]



Alicante, 13/10/2017


Borenius Attorneys Ltd

Eteläesplanadi 2

FI-00130 Helsinki

FINLANDIA


Hakemuksen numero:

013752522

Hakijan viite:

28811-002

Tavaramerkki:

REAKTOR

Merkin tyyppi:

Sanamerkki

Hakija:

Reaktor Group Oy

Mannerheimintie 2

FI-00100 Helsinki

FINLANDIA




1. Yhteenveto


Virasto ilmoitti hakijalle 13.3.2015 ehdottomasta rekisteröintiesteestä Euroopan unionin tavaramerkkiasetuksen (EUTMA) 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohtien ja 7 artiklan 2 kohdan nojalla, koska se katsoi hakemuksen kohteena olevan tavaramerkin olevan kuvaileva ja erottamiskyvytön ilmoituksessa (LIITE 1) esitetyin perusteluin.



2. Määräajan pidennys


Hakija anoi 11.5.201 pidennystä huomautusten esittämiselle asetettuun määräaikaan. Virasto vahvisti määräajan pidennyksen ja kehotti hakijaa toimittamaan huomautukset viimeistään 13.7.2015 mennessä.



3. Hakijan huomautukset



Hakija esitti huomautuksensa 7.7.2015, joiden perusteella voidaan tehdä seuraava yhteenveto.


Haettu merkki ei ole kuvaileva ja siten erottamiskyvytön. Tavaraluettelo rajoitetaan siten, ettei se enää kata reaktoreita tai niihin liittyviä tavaroita ja palveluja. Tavaraluokkien loppuun lisätään ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat laitteet ja ohjelmistot” ja palveluluokkien loppuun vastaavasti ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat tai niihin liittyvät palvelut”. Viraston käytäntöä koskevien ohjeiden (Guidelines) luokitusta koskevan jakson B 3, kohdassa 5.3. ”Amendments” todetaan, että muutos tavaraluetteloon voidaan tehdä joko positiivisesti tai negatiivisesti, kunhan muutettu luokitus ei laajenna suoja-alaa.


Sulkemalla reaktoreita koskevat tavarat ja palvelut pois luettelosta, ei hakemuksen suoja-alaa laajenneta vaan sitä täsmennetään selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Näin ollen haettu merkki ei voi edes teoriassa kuvailla hakemuksen kohteena olevia tavaroita ja palveluja.


4. Viraston huomautukset tavara- ja palveluluettelon rajoitusta koskien


Virasto lähetti hakijalle 7.8.2015 ilmoituksen koskien hakijan esittämää tavara- ja palveluluettelon negatiivista rajoitusta. Ilmoituksen pääsisältö oli seuraava:


Muutos hakemuksen tavara- ja palveluluetteloon asetuksen 43 artiklan 2 kohdan nojalla voidaan tehdä myönteisenä tai kielteisenä terminä kuten viraston ohjeissa todetaan (OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN, OSA B, TUTKINTA, JAKSO 3 LUOKITUS, 5 Tutkintamenettely, Kohta 5.3 Muutokset, sivu 15). Hakijan olettamus, jonka mukaan virasto kielteisenä esitetyn rajoituksen myötä luopuisi esittämästään ehdottomasta rekisteröintiesteestä on kuitenkin väärä. Kuten viraston ohjeissa todetaan (OHJEET SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA (TAVARAMERKIT JA MALLIT) SUORITETTAVAAN YHTEISÖN TAVARAMERKKIEN TUTKINTAAN, OSA B, TUTKINTA, JAKSO 4 EHDOTTOMAT HYLKÄYSPERUSTEET JA YHTEISÖN YHTEISMERKIT, 1 Yleiset periaatteet, kohta 1.2 Vuoropuhelu hakijan kanssa, sivu 5):


Tiettyjä tavaroita tai palveluja varten haettua rekisteröintiä, jota on rajattu sillä ehdolla, että kyseisillä tavaroilla tai palveluilla ei ole määrättyä ominaisuutta, ei pitäisi hyväksyä (ks. tuomio 12.2.2004, C-363/99, ’Postkantoor’, 114 kohta). Esimerkiksi tavaramerkin ”Teatteri” osalta ei pitäisi hyväksyä rajausta, jonka mukaan rekisteröintiä haetaan ”kirjoille, lukuun ottamatta teatteria käsitteleviä kirjoja”. Sen sijaan myönteisesti muotoillut rajaukset, kuten ”kemiaa käsittelevät kirjat”, voivat yleensä olla hyväksyttäviä.


Edellä oleva soveltuu myös käsillä olevaan hakemukseen. Rajauksen myötä syntyisi uusi hylkäysperuste (harhaanjohtavuus). Jotta virasto luopuisi esittämästään ehdottomasta hylkäysperusteesta (kuvailevuus ja erottamiskyvyttömyys) tulee hakemuksen tavara- ja palveluluetteloa koskevan rajauksen olla myönteinen, eli listata ne tavarat ja palvelut, joiden osalta merkki ’REAKTOR’ on yksiselitteisesti hyväksyttävissä.


Mahdolliset huomautukset asiassa tulee toimittaa virastolle kahden kuukauden kuluessa tämän ilmoituksen tiedoksiantamisesta. Muussa tapauksessa hakemuksen tavara- ja palveluluettelo rajoitetaan huomautuksissanne 7.7.2015 esittämällänne tavalla ja teille toimitetaan ilmoitus uudesta, asetuksen 7 artiklan 1 kohdan g alakohtaan sekä 7 artiklan 2 kohtaan perustuvasta hylkäysperusteesta.






5. Määräajan pidennys


Hakija anoi 6.10.2015 pidennystä huomautusten esittämiselle asetettuun määräaikaan. Virasto vahvisti määräajan pidennyksen ja kehotti hakijaa toimittamaan huomautukset viimeistään 7.12.2015 mennessä.



6. Hakijan huomautukset


Hakija esitti huomautuksensa 9.12.2015, joiden perusteella voidaan tehdä seuraava yhteenveto.


Haettu merkki ei ole kuvaileva tai muutoinkaan erottamiskyvytön. Merkki ei suoraan kerro kuluttajille hakemuksen kohteena olevien tavaroiden olevan suunniteltu reaktoreita varten ja reaktoreiden käyttöön tai palvelujen koskevan reaktoreita tai liittyvän reaktoreihin. Ensisijaisesti, merkki tulee rekisteröidä kaikille hakemuksen kattamille tavaroille ja palveluille.


Mikäli virasto kuitenkin katsoo, että merkki on erottamiskyvytön, hakija pyytää virastoa muuttamaan luokitusta huomautustensa kohdassa ”Negatiivinen täsmennys” tai ”Myönteinen täsmennys” –kohdassa esitetyllä taivalla.


REAKTOR-merkki on erottamiskykyinen


REAKTOR-merkin mahdolliset merkitykset viittaavat hyvin erilaisiin tavaroihin ja toimintaan, joihin keskivertokuluttajalla ei ole mitään yhteyttä. REAKTOR-sana tarkoittaa ydinreaktoria, reaktoria tai reagenssia. Ydinreaktori on tekninen laite, jolla tuotetaan ja ylläpidetään ydinreaktiota. Reaktori on laite tai astia, jossa ajetaan kemiallista rektiota. Reagenssi on aine, joka kuluu kemiallisessa reaktiossa muodostaen osan lopputuotteista tai koko lopputuotteen. Toisaalta REAKTOR-sanan voidaan katsoa ennemmin kuluttajan mielessä viittaavan tietynlaiseen yrityksen sisäiseen reaktiiviseen toimintaan kuin varsinaisesti fyysisiin reaktoreihin. Fyysinen laite tai kemiallinen reaktio ei yleisesti ottaen voi edes viitata palveluihin tai ohjelmistoihin. Siten lähtökohtaisesti REAKTOR-merkki on katsottava vähintään suggestiiviseksi, erottamiskykyiseksi merkiksi.


Hakemuksen kattamien tavaroiden ja palvelujen sekä merkin REAKTOR välinen yhteys on hyvin epämääräinen ja merkin yhdistäminen kyseisten tavaroiden ja palvelujen ominaispiirteisiin edellyttäisi kuluttajalta pitkälle viedyn ajatusketjun.


Tietokoneohjelmistoja tai niihin liittyvien palvelujen tuottajia koskevien tavaramerkkien osalta voitaisiin todennäköisesti aina kehittää ajatusketju, jonka perusteella tavaramerkin voidaan katsoa kuvailevan tuotetta tai sen ominaisuuksia, koska tietokoneohjelmistoja käytetään käytännössä kaikessa liiketoiminnassa. Kuluttajat ja muut toimijat ovat tottuneet siihen, että ohjelmistopalvelujen tarjoajien nimi ei sinällään viittaa mahdolliseen palveluntarjoajalta ostettavan ohjelmiston mahdolliseen sisältöön tai kohteeseen vaan se yksilöi palveluntarjoajan ohjelmiston tai palvelun. Esimerkiksi ”peli” tai ”tietojenkäsittely” olisivat suoraan tietokoneohjelmistoja kuvaavia sanoja. Sen sijaan käsillä olevassa tapauksessa kuluttaja ei välttämättä ole tietoinen siitä, mikä reaktori varsinaisesti on ja mitä se sisältää. Tämä vaikeuttaa ajatusketjua. Palvelujen kohdalla ajatusketju ohjelmistojen tuottamisesta siihen, että itse lopputulos voisi koskea reaktoreita tai liittyä niihin on huomattavan pitkälle viety.


On hyvin epätodennäköistä, että kuluttaja ymmärtäisi REAKTOR-tavaramerkin alla tarjottavan nimenomaisesti reaktoreihin liittyviä palveluja, kuten:

Kilpailujen järjestäminen ja pitäminen tietokonekoodauksen alalla; kilpailujen järjestäminen ja pitäminen koulutuksen alalla: kilpailujen järjestäminen; tietokonejärjestelmäanalyysi; tietokonejärjestelmien seurantapalvelut; tietokoneohjelmistojen ja ohjelmien luominen, ohjelmien ja ohjelmistojen päivitys ja mukauttaminen; tietokoneavusteinen graafinen suunnittelu.


Esimerkiksi kilpailujen järjestäminen ydinreaktoreihin liittyen on äärimmäisen harvinaista ja erityisesti tietokonekoodauksen kohdalla. Erityisesti näiden palvelujen kohdalla merkin ymmärtäminen vaatiikin ylimääräistä ajatusprosessia sen ymmärtämiseksi, mihin ominaisuuteen merkillä viitataan.


Merkki tulee ensisijaisesti hyväksyä kaikille hakemuksen kattamille tavaroille ja palveluille.



Toissijaiset vaatimukset – Tavara- ja palveluluettelon täsmentäminen



Negatiivinen täsmennys


Viraston ohjeissa (Guidelines) luokitusta koskevassa jaksossa B 3 (Classification), kohdassa 5.3. ”Amendments” todetaan, että muutos voidaan tehdä joko positiivisesti tai negatiivisesti, kunhan muutoksella ei laajenneta suoja-alaa.


Viraston ohjeiden (Osa B Tutkinta, Jakso 4, Ehdottomat hylkäysperusteet ja yhteisön yhteismerkit) mukaan ensimmäisen tavaramerkkidirektiivin 3 artiklan 1 kohdan g alakohtaan liittyvän oikeuskäytännön mukaan (jonka sanamuoto vastaa tavaramerkkiasetuksen 7 artiklan 1 kohdan g alakohtaa) rekisteröinnin hylkääminen g-alakohdan nojalla edellyttää, että merkin on oltava tosiasiallisesti harhaanjohtava tai että on olemassa riittävän vakava harhaanjohtamista koskeva vaara. Viraston esittämät esimerkit osoittavat, että harhaanjohtavuus voi käytännössä tulla esiin vain, jos merkin kohdalla on selvä riski siitä, että kuluttaja erehtyy merkin maantieteellisestä alkuperästä tai ominaisuuksista. Lisäksi merkin tulisi viitata selkeään odotukseen, joka olisi olennaisessa ristiriidassa esimerkiksi tavaroiden luonteen, laadun tai maantieteellisen alkuperän kanssa.


Käsillä olevassa tapauksessa kyseessä on ohjelmistot ja niitä koskevat palvelut. Merkki REAKTOR ei voi tosiasiallisesti olla harhaanjohtava eikä siten ole olemassa kovinkaan vakavaa harhaanjohtamista koskevaa vaaraa. Kuluttaja ei voi käytännössä vahingossa ostaa ohjelmistoa, joka ei käsittelekään reaktoreita tai muutoin ole reaktoreihin liitännäinen. Tämä on selvää kyseisiä tavaroita ja palveluja koskevien markkinoiden ja niitä koskevan markkinoinnin perusteella.


Sulkemalla reaktoreita koskevat tavarat ja palvelut luokituksesta, hakemuksen suoja-alaa ei laajenneta vaan sitä täsmennetään selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Täsmennyksen jälkeen on selvää, että tavaramerkki kattaa esimerkiksi kaiken muunlaiset tietojenkäsittelylaitteet, muttei reaktoreita koskevia laitteita. Näin ollen seuraava negatiivisen rajoitus tulisi olla hyväksyttävissä:


Tavara- ja palveluluettelo täsmennetään jo aiemmin esitetyllä tavalla, eli tavaraluokan 9 loppuun lisätään ilmaisu ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat laitteet ja ohjelmat” ja palveluluokkien 41 ja 42 loppuun lisätään ilmaisu ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat tai niihin liittyvät palvelut” tulisi olla hyväksyttävissä.



Myönteinen täsmennys


Mikäli virasto ei hyväksy edellä esitettyä negatiivista rajoitusta on huomautusten liitteenä tavara- ja palveluluettelon myönteinen rajoitus.



7. Puhelinkeskustelu 16.2.2016 hakijan ja tutkijan välillä


Hakija huomautti ennen 9.12.2015 toimittamiensa huomautusten jättämistä olleensa yhteydessä virastoon ja tavoitelleensa suomen kieltä puhuvaa tutkijaa. Joululomista johtuen hakija ei kuitenkaan onnistunut tutkijaa tavoittamaan, ja näin ollen toimitti em. huomautukset määräaikaan mennessä.


Puhelinkeskustelussa tutkija ilmoitti hakijalle, että hakemuksen tavara- ja palveluluettelo alkuperäisessä muodossa sisältää tavaroita ja palveluja, joiden osalta ehdoton rekisteröintieste on sovellettavissa viraston ilmoituksessaan 13.3.2015 esittämin perusteluin.


Tutkija huomautti myös, että tavara- ja palveluluettelon rajoittaminen milloin tahansa on tavaramerkkiasetuksen mukaan sallittua, mutta rajoituksen hyväksyttävyyden osalta vaaditaan, että rajoitus on ehdoton. Tutkija huomautti, että hakijan huomautustensa yhteydessä toimittamat tavara- ja palveluluettelon rajoitukset, niin negatiivinen kuin myönteinen rajoitus, ovat ehdollisia, eivätkä näin ollen ole hyväksyttävissä. Puhelinkeskustelun perusteella hakija anoi 17.2.2016 pidennystä, jonka puitteissa toimittaa tavara- ja palveluluetteloa koskeva ehdoton rajoitus. Virasto vahvisti 18.2.2016 määräajan pidennyksen ja kehotti hakijaa toimittamaan huomautukset viimeistään 17.4.2016.


8. Tavara- ja palveluluettelon ehdoton rajoitus


Hakija rajoitti ja täsmensi 18.4.2016 hakemuksen tavara- ja palveluluettelon kattamaan liitteessä luetellut tavarat ja palvelut (LIITE 2).


Tavara- ja palveluluettelon rajoitus ei sellaisenaan ollut hyväksyttävissä ja virasto lähetti hakijalle tätä koskevan ilmoituksen 23.6.2016.


Hakijan virastolle 15.8.2016 toimittamat selvennykset ja muutokset eivät olleet kaikilta osin hyväksyttävissä. Virasto lähetti hakijalle vaadittavia muutoksia/selvennyksiä koskevan ilmoituksen 8.12.2016.


Hakijan virastolle 8.2.2017 toimittamien muutosten ja selvennysten jälkeen, virasto huomautti ilmoituksessaan 3.5.2017, että tietyt palvelunimikkeet luokassa 42 olivat valitettavasti vielä epäselviä.


Hakijan virastolle 4.5.2017 toimittamien muutosten ja täsmennysten jälkeen, virasto huomautti hakijalle 8.9.2017, että tavara- ja palveluluettelon suomen- ja englannin kielinen käännös eivät tiettyjen palvelunimikkeiden osalta vastanneet toisiaan.


Hakijan 12.9.2017 toimittamien muutosten jälkeen, virasto vahvisti 19.9.2017 hakemuksen lopullisen tavara- ja palveluluettelon ja sen englanninkielisen käännöksen (LIITE 3).



9. Päätös



EUTMA:n 75 artiklan perusteella virasto tekee päätöksen sellaisten syiden tai todisteiden perusteella, joihin hakijalla on ollut tilaisuus ottaa kantaa.


Virasto vahvistaa, että hakemuksen tavara- ja palveluluettelo on rajoitettu kattamaan edellä, kohdan 8, liitteen 3 mukaiset tavarat ja palvelut


Ilmoituksessaan 31.3.2015 virasto katsoi, että haettu merkki on rekisteröitävissä seuraaville palveluille:


Luokka 41 Radioviihde; live-esitysten tuottaminen ohjelmistojen ohjelmointipalveluiden ja pelien alalla; pelien järjestäminen.


Luokka 42 Tietoverkkosivustojen muodostaminen ja ylläpito muille.


Tutkittuaan hakijan esittämät huomautukset ja ottaen huomioon tavara- ja palveluluettelon rajoituksen virasto luopuu esittämästään ehdottomasta hylkäysperusteesta myös seuraavien tavaroiden ja palvelujen osalta:


Luokka 9 Tietokoneohjelmistot nimittäin viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan, elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan liittyvät tietokoneohjelmistot ja –sovellukset; tietokonepeliohjelmistot ja –sovellukset.


Luokka 41 Viihteellisten ja urheilullisten kilpailujen järjestäminen ja pitäminen tietokonekoodauksen alalla; Tietokoneohjelmien, -ohjelmistojen ja tietokonejärjestelmien toimintaan, suunnitteluun, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvä koulutus koskien viihdepalveluita, ilmailualaa, viihdejärjestelmiä, media-alaa, maksuliikennettä ja rahatalousasioita, maataloutta, metsätaloutta, kalataloutta, kaivostoimintaa, kaupunkisuunnittelua, tukku- ja vähittäiskauppaa, ajoneuvoja, liikennesuunnittelua, majoitus- ja ravitsemistoimintaa, vakuutustoimintaa, sosiaalipalveluita, kustannustoimintaa, elintarviketeollisuutta, radio- ja televisiotoimintaa koskevia tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja –ohjelmia; opetuksen tarjoaminen liittyen tietokoneohjelmointiin koskien viihdepalveluita, ilmailualaa, viihdejärjestelmiä, media-alaa, maksuliikennettä ja rahatalousasioita, maataloutta, metsätaloutta, kalataloutta, kaivostoimintaa, kaupunkisuunnittelua, tukku- ja vähittäiskauppaa, ajoneuvoja, liikennesuunnittelua, majoitus- ja ravitsemistoimintaa, vakuutustoimintaa, sosiaalipalveluita, kustannustoimintaa, elintarviketeollisuutta, radio- ja televisiotoimintaa koskevia tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja –ohjelmia.



Luokka 42 Tietokonelaitteiden ja -ohjelmistojen ja -järjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi koskien viihdepalveluita, ilmailualaa, viihdejärjestelmiä, media-alaa, maksuliikennettä ja rahatalousasioita, maataloutta, metsätaloutta, kalataloutta, kaivostoimintaa, kaupunkisuunnittelua, tukku- ja vähittäiskauppaa, ajoneuvoja, liikennesuunnittelua, majoitus- ja ravitsemistoimintaa, vakuutustoimintaa, sosiaalipalveluita, kustannustoimintaa, elintarviketeollisuutta, radio- ja televisiotoimintaa koskevia tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja –ohjelmia:


tietokonepeliohjelmistoihin ja -sovelluksiin liittyvien tietokoneohjelmistojen suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


tietokonejärjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi koskien viihdepalveluita, ilmailualaa, viihdejärjestelmiä, media-alaa, maksuliikennettä ja rahatalousasioita, maataloutta, metsätaloutta, kalataloutta, kaivostoimintaa, kaupunkisuunnittelua, tukku- ja vähittäiskauppaa, ajoneuvoja, liikennesuunnittelua, majoitus- ja ravitsemistoimintaa, vakuutustoimintaa, sosiaalipalveluita, kustannustoimintaa, elintarviketeollisuutta, radio- ja televisiotoimintaa koskevia tietojärjestelmiä;


tietokoneohjelmistojen tuki- ja ylläpitopalvelut viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan liittyviin tietokoneohjelmistoihin ja -sovelluksiin;


tietokonepeliohjelmistojen ja -sovellusten tuki- ja ylläpitopalvelut;


tietokoneohjelmistojen ja ohjelmien luominen, ohjelmien ja ohjelmistojen päivitys ja mukauttaminen viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan, elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan;


tietokoneohjelmointi koskien viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan, elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan liittyviä tietokoneohjelmistoja ja -sovelluksia;


tietokonepeliohjelmistojen ja sovellusten ohjelmointi;



viihdepalveluita, ilmailualaa, viihdejärjestelmiä, media-alaa, maksuliikennettä ja rahatalousasioita, maataloutta, metsätaloutta, kalataloutta, kaivostoimintaa, kaupunkisuunnittelua, tukku- ja vähittäiskauppaa, ajoneuvoja, liikennesuunnittelua, majoitus- ja ravitsemistoimintaa, vakuutustoimintaa, sosiaalipalveluita, kustannustoimintaa, elintarviketeollisuutta ja radio- ja televisiotoimintaa koskevien tietokoneohjelmistojen, -järjestelmien ja –ohjelmien konsultointipalvelut;


tietotekniikkaan liittyvä konsultointi koskien viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan, elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan liittyviä tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja -sovelluksia;


tietokoneohjelmistojen ja -järjestelmien tutkimus ja kehittäminen koskien viihdepalveluihin, ilmailualaan, viihdejärjestelmiin, media-alaan, maksuliikenteeseen ja rahatalousasioihin, maatalouteen, metsätalouteen, kalatalouteen, kaivostoimintaan, kaupunkisuunnitteluun, tukku- ja vähittäiskauppaan, ajoneuvoihin, liikennesuunnitteluun, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, vakuutustoimintaan, sosiaalipalveluihin, kustannustoimintaan, elintarviketeollisuuteen, radio- ja televisiotoimintaan liittyviä tietokoneohjelmistoja ja -sovelluksia;


tietokoneavusteinen graafinen suunnittelu, nimittäin tuotemerkkien, logojen, verkkosivujen ja niiden elementtien, julkaisujen, tietokoneohjelmistojen visuaalisen ilmeen, yrityksen visuaalisen ilmeen, käyttöliittymien, markkinointimateriaalien ja pakkausten graafinen suunnittelu.



Virasto pitää kiinni esittämästään ehdottomasta hylkäysperusteesta jäljelle jäävien tavaroiden ja palvelujen osalta seuraavin perusteluin.


Euroopan unionin tavaramerkkiasetuksen (EUTMA) 7 artiklassa säädetään seuraavasti:


1. Seuraavia merkkejä ei rekisteröidä:


– –


b) tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky;


c) tavaramerkit, jotka muodostuvat yksinomaan sellaisista merkeistä tai merkinnöistä, joita voidaan elinkeinotoiminnassa käyttää osoittamaan tavaroiden tai palvelujen lajia, laatua, määrää, käyttötarkoitusta, arvoa tai maantieteellistä alkuperää, tavaroiden valmistusajankohtaa tai palvelujen suoritusajankohtaa taikka muita tavaroiden tai palvelujen ominaisuuksia;


– –


2. Edellä 1 kohtaa sovelletaan, vaikka rekisteröinnin esteet olisivat olemassa ainoastaan osassa Euroopan unionia.”


Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdalla estetään se, että ainoastaan yksi yritys saisi käyttää tässä säännöksessä tarkoitettuja merkkejä tai merkintöjä sen vuoksi, että ne on rekisteröity tavaramerkiksi. Tällä säännöksellä pyritään siihen yleisen edun mukaiseen tavoitteeseen, että jokaisen on saatava käyttää vapaasti tällaisia merkkejä tai merkintöjä (27/11/2003, T-348/02, Quick, EU:T:2003:318, § 27; ks. myös vastaavasti tuomio 04/05/1999, C-108/97 ja C-109/97, Chiemsee, EU:C:1999:230, § 25 ).


EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetut merkit ovat sellaisia merkkejä, jotka eivät kykene täyttämään tavaramerkille asetettua perustehtävää eli yksilöimään tavaran tai palvelun alkuperää niin, että kuluttaja voi myöhempiä hankintoja tehdessään hankkia lisää kyseisellä tavaramerkillä varustettuja tavaroita tai palveluita, jos hän on pitänyt niitä hyvinä, tai valita jonkin toisen tavaran tai palvelun, jos hän ei ole ollut tyytyväinen niihin (27/11/2003, T-348/02, Quick, EU:T:2003:318, § 28 ja siinä mainittu oikeuskäytäntö).


Merkin kuuluminen EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan kiellon alaan edellyttää, että merkin ja niiden tavaroiden tai palvelujen välillä, joita varten rekisteröintiä haetaan, on olemassa riittävän suora ja konkreettinen yhteys, jotta kohdeyleisö voi heti ja ilman lisäpohdintoja havaita kyseessä olevan tavaroiden ja palvelujen tai jonkin niiden ominaisuuden kuvailun (15/01/2013, T-625/11, ecoDoor, EU:T:2013:14, § 16; 22/06/2005, T-19/04, PAPERLAB, EU:T:2005:247, § 25; 25/09/2015, T-591/14, PerfectRoast, EU:T:2015:700, § 25-26).


Merkin erottamiskykyä ja kuvailevuutta arvioitaessa merkki otetaan huomioon kokonaisuutena ja arvioinnissa otetaan huomioon ne tavarat tai palvelut, joita varten merkin rekisteröintiä haetaan sekä se, miten kohdeyleisö eli näiden tavaroiden tai palvelujen kuluttajat ymmärtävät merkin. Siihen, miten kohdeyleisö mieltää tavaramerkin, voi vaikuttaa keskivertokuluttajan tarkkaavaisuusaste, joka voi vaihdella kyseisten tavaroiden tai palvelujen tyypin mukaan (12/09/2007, T-358/04, Mikrofonin pään muoto, EU:T:2007:263, § 40).


Hakijan huomautuksista huolimatta virasto edelleen katsoo, että merkki REAKTOR on kuvaileva ja erottamiskyvytön osalle hakemuksen kattamia tavaroita ja palveluja.


Hakijan mukaan ”REAKTOR-merkin mahdolliset merkitykset viittaavat hyvin erityisiin tavaroihin ja toimintaa, johon keskivertokuluttajalla ei ole mitään yhteyttä”. Virasto huomauttaa kuitenkin, että se jo ilmoituksessaan 13.3.2015 toi esiin, että hakemuksen kohteena olevat tavarat ja palvelut on suunnattu myös ammattilaisille. Ammattilaisen voidaan olettaa olevan tietoinen sanan REAKTOR eri merkityksistä – reaktori (=laite, jossa reaktio tapahtuu/jolla tuotetaan jokin reaktio) ja ydinreaktori. Nähdessään merkkiä käytettävän hakemuksen kohteena olevien tavaroiden ja palvelujen yhteydessä antaa ammattilainen sanalle REAKTOR kyseisessä kontekstissa juuri sanan luontaisimman merkityksen. Merkityksen ”ydinreaktori” osalta, jolla yleensä viitataan suuriin ydinvoimaloihin/ydinvoimalalaitoksiin, sanaa ”reaktori” käytetään myös viittaamassa pieniin modulaarisiin reaktoreihin, kuten alla oleva artikkeli osoittaa:


Pienet modulaariset reaktorit (Small Modular Reactor - SMR) ovat nousseet viime aikoina kiinnostuksen kohteeksi ydinvoima-alalla.



(lähde: ATS Ydintekniikka, Suomen Atomiteknillinen Seura – Atomtekniska Sällskapet i Finland RY, 2/2013 vol. 42, sivu 18, sivustolla vierailtu 13/10/2017 osoitteessa https://www.ats-fns.fi/images/files/ydintekniikka/atsyt_2013_2.pdf


Virasto ei myöskään yhdy hakijan näkemykseen, jonka mukaan sana REAKTOR, sen merkityssisältöjen vuoksi ei ”voi edes viitata palveluihin tai tavaroihin”. Hakemuksen kohteena olevat tavarat ovat tietokoneita, ohjelmistoja ja niihin liittyviä palveluja. Tietotekniikka on vahvasti läsnä myös ydinvoimalaoissa, kuten seuraava artikkeli jo vuodelta 2010 osoittaa:



--



--

Seisokki maksaa


Fortum päätti digiautomaatioon siirtymisestä ja alkoi suunnitella sitä vuonna 1999. Yhtiö tekee uusinnan neljässä vaiheessa vuosihuoltojen aikana, jolloin laitos joka tapauksessa seisoo noin 15–20 päivää, kun reaktorin ydinpolttoainetta vaihdetaan. Joka neljäs vuosihuolto on perusteellisempi, ja se kestää noin 40 päivää.


--


Loviisan automaatioprojekti on aikataulutettu neljään vaiheeseen, joista ensimmäinen on takana. Ykkösreaktorin järjestelmäpäivityksen piti alkaa vuonna 2007, mutta asennusta ja käyttöönottoa piti siirtää vuodella. Vuotta myöhemmäksi aikataulutetulle kakkosyksikön päivitykselle kävi samoin.


--


Millä varmistamme, että ohjelmisto on virheetön? Emme millään”, Olli Hoikkala, Olkiluodon ydinvoimalaa operoivan Teollisuuden Voiman (TVO) automaatiotekniikan toimistopäällikkö sanoo. Lindén on samaa mieltä.


V-tyyli toimii


--


Hyvää automaatiosoftaa ei saa pelkästään testaamalla. Kaikki lähtee suunnittelusta”, Fortumin Lindén sanoo.

--


Ydinvoimalaitoksen digitaalisen automaation osaajia on todella vähän. Koulutamme heitä itse. Automaatioasentajan tai -insinöörin peruskoulutus auttaa kyllä”, Lindén sanoo.


(lähde: tivi CIO, Ydinvoima ja IT, Kari Ahokas, sivustolla vierailtu 13.10.2017 osoitteessa

http://www.tivi.fi/Arkisto/2010-04-05/Tietotekniikka-korvaa-1970-luvun-automaation-ydinvoimalassa-3177893.html )


Virasto ei näe mitään estettä sille, miksi sana REAKTOR ei voisi kuvailla kyseessä olevien tavaroiden ja palvelujen ominaisuuksia, esimerkiksi sitä, että kyseiset tietokoneet ja tietokoneohjelmat on suunniteltu ja tarkoitettu reaktoreita varten ja reaktorien käyttöön ja että näihin liittyvät palvelut koskevan reaktoreja tai liittyvät reaktoreihin. Vastoin hakijan näkemystä virasto katsoo, että merkki REAKTOR välittää ilmeistä ja suoraa tietoa merkillä varustettujen tietokoneiden ja ohjelmistojen käyttötarkoituksesta ja käyttöympäristöstä sekä tietoa näihin tavaroihin liittyvien palvelujen sisällöstä ja aihealueesta.


Tavaramerkin rekisteröintihakemuksen hylkääminen EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan perusteella ei edellytä, että tässä säännöksessä tarkoitettuja tavaramerkin muodostavia merkkejä ja ilmauksia käytetään todellisuudessa rekisteröinnin hakemisajankohtana sellaisten tavaroiden tai palveluiden kuvailemiseen, joita varten rekisteröintiä on haettu, tai näiden tavaroiden tai palveluiden ominaisuuksien kuvailemiseen. Kuten jo kyseisen säännöksen sanamuodosta ilmenee, on riittävää, että näitä merkkejä ja ilmauksia voidaan käyttää tällä tavoin. Sanamerkkiin on siis sovellettava EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan hylkäysperustetta, jos ainakin yksi sen mahdollisista merkityksistä on sellainen, että se ilmaisee asianomaisten tavaroiden tai palvelujen ominaisuuden. Tässä yhteydessä virasto haluaa kuitenkin tuoda esiin myös sen, että sanan REAKTOR englanninkielistä vastinetta REACTOR merkityksessä ”kemiallinen reaktori” tai merkityksessä ”(ydin)reaktori” käytetään määrittämässä tietyntyyppistä/tiettyyn tarkoitukseen tai käyttöympäristöön suunniteltua ja tarkoitettua ohjelmistoa, kuten seuraavat esimerkit osoittavat:





(lähde: optimus control+, sivustolla vierailtu 12.10.2017 osoitteessa

https://www.optimus.be/brochures/Flyer_OptimusControl+.compressed.pdf




--




(lähde: Annual Report 20017 Studsvik’s operations segments, sivustolla vierailtu 12.10.2017 osoitteessa

http://investors.studsvik.com/files/press/studsvik/Studsvik-AR2007-en.pdf )



Sana REAKTOR voi myös kuvata hakemuksen kattamia, 3D tulostamiseen liittyviä palveluja, kuten seuraava artikkeli osoittaa:





(lähde: www.3ders.com 3D printer and 3D printing news, IFPEN unveils world’s first 3D designed and printed chemical reactor, sivustolla vierailtu 12.10.2017 osoitteessa:

http://www.3ders.org/articles/20161024-ifpen-unveils-worlds-first-3d-designed-and-printed-chemical-reactor.html )


Sanalla REAKTOR on liittymä jopa avaruusteknologiaan ja sana voi näin ollen kuvailla kyseiseen energialähteeseen liittyvää ohjausjärjestelmää:





(lähde: The Dictionary of Space Technology, second edition, Joseph A. Angleo, JR. sivustolla vierailtu 12.10.2017 osoitteessa

https://books.google.es/books?id=wSzfAQAAQBAJ&pg=PA397&lpg=PA397&dq=%22space+technology%22+reactor&source=bl&ots=-YvL0skD0Z&sig=zUza3nxdFgYlLk6R7fX6-s2dOLE&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiUx8iOwbPWAhUJtRQKHUGDA0gQ6AEITDAF#v=onepage&q=%22space%20technology%22%20reactor&f=false


Virasto ei myöskään näe mitään estettä siihen, etteikö ”kilpailujen järjestäminen ja pitäminen tietokonekoodauksen alalla” voisi koskea ohjelmistoja reaktoreita varten. Hakijan on huomauttanut, että kilpailujen järjestäminen ”ydinreaktoreihin liittyen on äärimmäisen harvinaista ja erityisesti tietokonekoodauksen kohdalla”. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, etteikö tällaista kilpailua merkin REAKTOR alla järjestettäessä, kohderyhmä välittömästi ymmärtäisi tietokonekoodauksen tai tietokoneohjelmoinnin liittyvän reaktoriohjelmiin tai –ohjelmistoihin.


Virasto ei, vastoin hakijan näkemystä, katso että haettu merkki REAKTOR olisi pelkästään suggestiivinen merkki. Päinvastoin, merkki kertoo kohderyhmälle välittömästi ja suoraan, että kyseiset tavarat on suunniteltu reaktoreita varten ja reaktoreiden käyttöön ja että kyseiset palvelut koskevat reaktoreita tai liittyvät reaktoreihin.


Edellä esitetyn perusteella, kohdeyleisön näkökulmasta katsottuna on sanamerkin REAKTOR ja hakemuksen kohteena olevien tavaroiden ja palvelujen välillä – vastoin hakijan näkemystä - riittävän suora ja konkreettinen yhteys, jotta kohdeyleisö voi heti ja ilman lisäpohdintoja havaita kyseessä olevan tavaroiden ja palvelujen tai jonkin niiden ominaisuuden kuvailun. Näin ollen merkki kuuluu EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan c alakohdan kiellon piiriin.


Oikeuskäytännön mukaan jo vähäinenkin erottamiskyky riittää siihen, ettei EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa määritelty hylkäysperuste ole sovellettavissa. Unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen oikeuskäytännöstä ilmenee kuitenkin, että merkki, joka asetuksen 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla kuvailee tavaroiden tai palvelujen ominaisuuksia, on tämän johdosta väistämättä näiden tavaroiden tai palvelujen osalta kyseisen asetuksen 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu tavaramerkki, jolta puuttuu erottamiskyky (12/02/2004, C-265/00, ’Campina Melkunie’, EU:C:2004:87, § 19). Koska haettu sanamerkki REAKTOR on merkitykseltään selvästi kuvaileva rekisteröintihakemuksen sisältämiin tavaroihin ja palveluihin nähden, puuttuu siltä myös vähimmäiserottamiskyky näiden samojen tavaroiden ja palvelujen osalta.



Hakemuksen kohteena oleva merkki REAKTOR kuuluu näin ollen hakemuksen sisältämien tavaroiden ja palvelujen sekä relevantti kohdeyleisö huomioiden EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohtien ja EUTMA:n 7 artiklan 2 kohdan mukaisen kiellon piiriin.



Hakijan ehdottama tavara- ja palveluluettelon negatiivinen täsmennys


Hakijan huomautuksissaan toistamiseen ehdottaman tavara- ja palveluluettelon negatiivisen täsmennyksen osalta virasto pysyy ilmoituksessaan 7.8.2015 esittämässään kannassa. Virasto edelleen katsoo, että hakijan esittämä negatiivinen rajoitus, eli tavaraluokan 9 rajoittaminen lisäämällä luettelon loppuun ilmaisu ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat laitteet ja ohjelmat” ja palveluluokkien 41 ja 42 rajoittaminen lisäämällä luetteloiden loppuun ilmaisu ”kaikki edellä mainitut pois lukien reaktoreita koskevat tai niihin liittyvät palvelut” olisi vastoin vakiintunutta oikeuskäytäntöä. Tuomioistuin on katsonut, että tiettyjä tavaroita tai palveluja varten haettua rekisteröintiä, jota on rajattu sillä ehdolla, että kyseisillä tavaroilla tai palveluilla ei ole määrättyä ominaisuutta, ei pitäisi hyväksyä (12/02/2004, C-363/99, Postkantoor, EU:C:2004:86, § 114). Tuomioistuimen mukaan tällainen käytäntö olisi omiaan aiheuttamaan oikeudellista epävarmuutta tavaramerkin suojan ulottuvuuden osalta.


Virasto katsoo myös – vastoin hakijan näkemystä - että hakijan esittämän negatiivisen rajoituksen hyväksymisestä olisi seurannut varteenotettava uhka merkin harhaanjohtavuudesta EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan g alakohdan tarkoittamalla tavalla. Sanaa REAKTOR voidaan käyttää, ja itse asiassa sen englanninkielistä versiota REACTOR jo käytetään kuvaamaan esimerkiksi tietokoneohjelmistoja, kuten viraston edellä esittämät esimerkit osoittavat. On selvää, että sana REAKTOR johtaa selkeään odotukseen siitä, että merkillä varustetut tietokoneet ja tietokoneohjelmat on suunniteltu reaktoreita varten ja reaktoreiden käyttöön ja että palvelut koskevat kyseisiä tietokoneita ja tietokoneohjelmia tai liittyvät niihin. Tämä odotus on selkeästi ristiriidassa sellaisten tietokoneiden, tietokoneohjelmien ja näihin liittyvien palvelujen suhteen, jotka käyttötarkoituksensa, käyttöympäristönsä, sisältönsä ja aihealueensa osalta eivät liity reaktoreihin. Tulee myös huomata, että käytännössä tavara- ja palveluluetteloa koskeva rajoitus on nähtävillä/tarkistettavissa vain rekisteröintiä koskevasta tietokannasta, sen sijaan merkin REAKTOR kohdeyleisö näkee markkinoilla yhdistettynä tietokoneohjelmiin ja näihin liittyviin palveluihin ja tekee johtopäätökset kyseisessä kontekstissa. Se, että harhaanjohtavuus mahdollisesti poistuisi kyseisiin tavaroihin ja palveluihin liittyvän markkinoinnin johdosta, kuten hakija tuo esiin, ei poista sitä, että merkki luontaisesti kyseisiin tavaroihin ja palveluihin yhdistettynä voi johtaa kuluttajaa harhaan tavaran tai palvelun ominaispiirteiden suhteen.


Edellä mainituista syistä ja EUTMA:n 7 artiklan 1 kohdan b ja c alakohdan ja 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti Euroopan unionin tavaramerkkiä nro 13 752 522 koskeva hakemus hylätään seuraavien tavaroiden ja palvelujen osalta:


Luokka 9 Tietokoneet, nimittäin kannettavat tietokoneet, käsikäyttöiset tietokoneet, henkilökohtaiset tietokoneet, satelliittien tietokoneet; tietokoneohjelmistot nimittäin tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin, markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan liittyvät tietokoneohjelmistot ja –sovellukset; tietokoneohjelmistot ja -sovellukset tietokoneiden väliseen viestintään; tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten kehitystyökalut; tietokoneohjelmistot ja -sovellukset viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa; tietokoneohjelmistot verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen; verkkosovelluspalvelualustoja (SaaS) ja sovellusalustoja (PaaS) koskevat tietokoneohjelmistot; Tietokoneohjelmistot yhteyspalvelinsovellusten ohjaukseen ja hallintaan; Tietokoneohjelmistot tietokonejärjestelmien suunnitteluun, ylläpitoon ja käyttöön.



Luokka 41 Kilpailujen järjestäminen ja pitäminen koulutuksen alalla koskien tietokoneohjelmointia, projektinhallintaa, fasilitointia ja johtamista; Tietokoneohjelmien, -ohjelmistojen ja tietokonejärjestelmien toimintaan, suunnitteluun, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvä koulutus koskien tietojenkäsittelyä, viestintää, kaukoviestintää, asiakirjojen hallintaa, sähköistä kaupankäyntiä, digitaalista kuvakäsittelyä, digitaalisten tiedostojen käsittelyä, digitaalisia palveluita, lähiverkkojen hallintaa, verkkosivujen luomista, datan varastointia, analysointia ja käsittelyä, markkinointia ja markkinointitietojen analysointia ja käsittelyä, robotiikkaa, 3D-tulostamista, verkkovarauspalveluita, markkinatutkimuksia, sähköisiä ja digitaalisia testejä, kokeita ja oppimateriaaleja, markkinointitutkimuksia, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluita, virtuaalitodellisuutta, satelliitteja, big dataa, rakentamista ja logistiikkaa, kiinteistöjä, koulutusta, terveyspalveluita, avaruusteknologiaa, tietokoneohjelmistoja tietokoneiden väliseen viestintään, tietokoneohjelmistojen kehitystyökaluja, tietokoneohjelmistoja viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa, tietokoneohjelmistoja verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen;


opetuksen tarjoaminen liittyen tietokoneohjelmointiin koskien tietojenkäsittelyä, viestintää, kaukoviestintää, asiakirjojen hallintaa, sähköistä kaupankäyntiä, digitaalista kuvakäsittelyä, digitaalisten tiedostojen käsittelyä, digitaalisia palveluita, lähiverkkojen hallintaa, verkkosivujen luomista, datan varastointia, analysointia ja käsittelyä, markkinointia ja markkinointitietojen analysointia ja käsittelyä, robotiikkaa, 3D-tulostamista, verkkovarauspalveluita, markkinatutkimuksia, sähköisiä ja digitaalisia testejä, kokeita ja oppimateriaaleja, markkinointitutkimuksia, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluita, virtuaalitodellisuutta, satelliitteja, big dataa, rakentamista logistiikkaa, kiinteistöjä, koulutusta, terveyspalveluita, avaruusteknologiaa, tietokoneohjelmistoja tietokoneiden väliseen viestintään, tietokoneohjelmistojen kehitystyökaluja, tietokoneohjelmistoja viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa, tietokoneohjelmistoja verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen;


opetuksen tarjoaminen mentorointiohjelman muodossa koskien tietokoneohjelmointia ja -koodausta, IT-sopimuksia, IT- ja ohjelmistohankintoja, ohjelmisto- ja IT-projektien hallinnointia ja johtamista;


opetuksen tarjoaminen koskien tietokoneohjelmointia ja -koodausta, IT-sopimuksia, IT- ja ohjelmistohankintoja, ohjelmisto- ja IT-projektien hallinnointia ja johtamista;


seminaarien, konferenssien ja kilpailujen järjestäminen tietotekniikan alalla koskien tietokoneohjelmointia ja -koodausta, IT-sopimuksia, IT- ja ohjelmistohankintoja, ohjelmisto- ja IT-projektien hallinnointia ja johtamista;


kilpailujen järjestäminen koskien tietokoneohjelmointia ja -koodausta, IT-sopimuksia, IT- ja ohjelmistohankintoja, ohjelmisto- ja IT-projektien hallinnointia ja johtamista.



Luokka 42 Tietokonelaitteiden ja -ohjelmistojen ja -järjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi koskien tietojenkäsittelyä, viestintää, kaukoviestintää, asiakirjojen hallintaa, sähköistä kaupankäyntiä, digitaalista kuvakäsittelyä, digitaalisten tiedostojen käsittelyä, digitaalisia palveluita, lähiverkkojen hallintaa, verkkosivujen luomista, datan varastointia, analysointia ja käsittelyä, markkinointia ja markkinointitietojen analysointia ja käsittelyä, robotiikkaa, 3D-tulostamista, verkkovarauspalveluita, markkinatutkimuksia, sähköisiä ja digitaalisia testejä, kokeita ja oppimateriaaleja, markkinointitutkimuksia, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluita, virtuaalitodellisuutta, satelliitteja, big dataa, rakentamista, logistiikkaa, kiinteistöjä, koulutusta, terveyspalveluita, avaruusteknologiaa koskevia tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja –ohjelmia, tietokoneohjelmistoja tietokoneiden väliseen viestintään, tietokoneohjelmistojen kehitystyökaluja, tietokoneohjelmistoja viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa, tietokoneohjelmistoja verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen;


Tietokoneiden väliseen viestintään liittyvien tietokoneohjelmistojen, -sovellusten ja -järjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten kehitystyökalujen suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa käytettävien tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen tarkoitettujen tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


verkkosovellus-palvelualustoja (SaaS) ja sovellusalustoja (PaaS) koskevien tietokoneohjelmistojen, -sovellusten ja -järjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


yhteyspalvelinsovellusten ohjaukseen ja hallintaan liittyvien tietokoneohjelmistojen suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


tietokonejärjestelmien ylläpitoon ja käyttöön liittyvien tietokoneohjelmistojen, -sovellusten ja -järjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi;


tietokonejärjestelmien suunnittelu, kehittäminen, käyttöönotto ja integrointi koskien tietojenkäsittelyä, viestintää, kaukoviestintää, asiakirjojen hallintaa, sähköistä kaupankäyntiä, digitaalista kuvakäsittelyä, digitaalisten tiedostojen käsittelyä, digitaalisia palveluita, lähiverkkojen hallintaa, verkkosivujen luomista, datan varastointia, analysointia ja käsittelyä, markkinointia ja markkinointitietojen analysointia ja käsittelyä, robotiikkaa, 3D-tulostamista, verkkovarauspalveluita, markkinatutkimuksia, sähköisiä ja digitaalisia testejä, kokeita ja oppimateriaaleja, markkinointitutkimuksia, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluita, virtuaalitodellisuutta, satelliitteja, big dataa, rakentamista, logistiikkaa, kiinteistöjä, koulutusta, terveyspalveluita, avaruusteknologiaa koskevia tietojärjestelmiä;


tietokonejärjestelmäanalyysi;


tietokonejärjestelmien seurantapalvelut;



tietokoneohjelmistojen tuki- ja ylläpitopalvelut tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin, markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan liittyviin tietokoneohjelmistoihin ja -sovelluksiin;

tietokoneohjelmistojen tuki- ja ylläpitopalvelut koskien tietokoneiden väliseen viestintään liittyviä tietokoneohjelmistoja ja -sovelluksia;


tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten kehitystyökalujen tuki- ja ylläpitopalvelut;


viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa käytettävien tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten tuki- ja ylläpitopalvelut;


verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen tarkoitettujen tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten tuki- ja ylläpitopalvelut;


verkkosovellus-palvelualustoja (SaaS) ja sovellusalustoja (PaaS) koskevien tietokoneohjelmistojen tuki- ja ylläpitopalvelut;


tuki- ja ylläpitopalvelut tietokoneohjelmistoille tietokonejärjestelmien ylläpitoon ja käyttöön;


tietokoneohjelmistojen ja ohjelmien luominen, ohjelmien ja ohjelmistojen päivitys ja mukauttaminen tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin,

markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan;


tietokoneohjelmointi koskien tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin, markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, Rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan liittyviä tietokoneohjelmistoja ja -sovelluksia;


tietokoneohjelmointi koskien tietokoneiden väliseen viestintään liittyviä tietokoneohjelmistoja ja -sovelluksia,


tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten kehitystyökalujen ohjelmointi;


viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa käytettävien tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten ohjelmointi;


verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen tarkoitettujen tietokoneohjelmistojen ja -sovellusten ohjelmointi;


verkkosovellus-palvelualustoja (SaaS) ja sovellusalustoja (PaaS) koskevien tietokoneohjelmistojen ohjelmointi;


yhteyspalvelinsovellusten ohjaukseen ja hallintaan liittyvien tietokoneohjelmistojen ohjelmointi;


tietokonejärjestelmien ylläpitoon ja käyttöön liittyvien tietokoneohjelmistojen ohjelmointi;


verkkosovelluspalvelualustojen (SaaS) ja sovellusalustojen (PaaS) ohjelmointi;


tietotekniikan konsultointipalvelut koskien tietokoneohjelmointia, tietokoneohjelmistojen suunnittelua, kehittämistä, käyttöönottoa ja integrointia, IT-sopimuksia, IT- ja ohjelmistohankintoja, ohjelmisto- ja IT-projektien hallinnointia ja johtamista;


tietojenkäsittelyä, viestintää, kaukoviestintää, asiakirjojen hallintaa, sähköistä kaupankäyntiä, digitaalista kuvakäsittelyä, digitaalisten tiedostojen käsittelyä, digitaalisia palveluita, lähiverkkojen hallintaa, verkkosivujen luomista, datan varastointia, analysointia ja käsittelyä, markkinointia ja markkinointitietojen analysointia ja käsittelyä, robotiikkaa, 3D-tulostamista, verkkovarauspalveluita, markkinatutkimuksia, sähköisiä ja digitaalisia testejä, kokeita ja oppimateriaaleja, markkinointitutkimuksia, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoisto-palveluita, virtuaalitodellisuutta, satelliitteja, big dataa, rakentamista, logistiikkaa, kiinteistöjä, koulutusta, terveyspalveluja, avaruusteknologiaa koskevien tietokoneohjelmistojen, -järjestelmien ja –ohjelmien konsultointipalvelut;


konsultointi koskien tietokoneohjelmistoja tietokoneiden väliseen viestintään, tietokoneohjelmistojen kehitystyökaluja, tietokoneohjelmistoja viestintään kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjien kanssa, tietokoneohjelmistoja verkkosovellusten ja -käyttöliittymien kehittämiseen ja luomiseen;


tietotekniikkaan liittyvä konsultointi koskien tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin, markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan liittyviä tietokoneohjelmistoja, -järjestelmiä ja -sovelluksia;


tietokonelaitteistoon, -ohjelmistoihin ja tietokonejärjestelmiin liittyvät konsultointipalvelut;


tietokoneohjelmistojen ja -järjestelmien tutkimus ja kehittäminen koskien tietojenkäsittelyyn, viestintään, kaukoviestintään, asiakirjojen hallintaan, sähköiseen kaupankäyntiin, digitaaliseen kuvakäsittelyyn, digitaalisten tiedostojen käsittelyyn, digitaalisiin palveluihin, lähiverkkojen hallintaan, verkkosivujen luomiseen, datan varastointiin, analysointiin ja käsittelyyn, markkinointiin ja markkinointitietojen analysointiin ja käsittelyyn, robotiikkaan, 3D-tulostamiseen, verkkovarauspalveluihin, markkinatutkimuksiin, sähköisiin ja digitaalisiin testeihin, kokeisiin ja oppimateriaaleihin, markkinointitutkimuksiin, sähköisen ja digitaalisen sisällön suoratoistopalveluihin, virtuaalitodellisuuteen, satelliitteihin, big dataan, rakentamiseen, logistiikkaan, kiinteistöihin, koulutukseen, terveyspalveluihin, avaruusteknologiaan liittyviä tietokoneohjelmistoja ja –sovelluksia.



Hakemuksen käsittely etenee jäljelle jäävien tavaroiden ja palvelujen osalta.



Euroopan unionin tavaramerkkiasetuksen 59 artiklan mukaan teillä on oikeus hakea muutosta tähän päätökseen. Tavaramerkkiasetuksen 60 artiklan mukaan valitus on tehtävä virastolle kirjallisena kahden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksiantamisesta. Valitus on tehtävä sillä kielellä, jota on käytetty valituksen kohteena olevan päätöksen käsittelykielenä. Valituksen perusteet sisältävä kirjelmä on jätettävä neljän kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksiantamisesta. Valitus katsotaan tehdyksi vasta kun 720 EUR valitusmaksu on suoritettu.








Tuula RAJALA




LIITTEET LIITE 1 Ilmoitus yhteisön tavaramerkkiä koskevan hakemuksen hylkäämisen perusteista (yhteisön tavaramerkkiasetuksen (¨asetus¨) 7 artikla ja yhteisön tavaramerkkiasetuksen täytäntöönpanoasetuksen (¨täytäntöönpanoasetus¨) 11 säännön 1 kohta), 13.3.2015, 4 sivua


LIITE 2 Hakijan 18.4.2016 toimittama tavara- ja palveluluettelon rajoitus, 6 sivua


LIITE 3 Viraston vahvistus 19.9.2017 hakemuksen lopullisesta tavara- ja palveluluettelosta ja sen englanninkielisestä käännöksestä, 10 sivua




Avenida de Europa, 4 • E - 03008 • Alicante, Espanja

Tel. +34 965139100 • www.euipo.europa.eu


Latest News

  • FEDERAL CIRCUIT AFFIRMS TTAB DECISION ON REFUSAL
    May 28, 2021

    For the purpose of packaging of finished coils of cable and wire, Reelex Packaging Solutions, Inc. (“Reelex”) filed for the registration of its box designs under International Class 9 at the United States Patent and Trademark Office (“USPTO”).

  • THE FOURTH CIRCUIT DISMISSES NIKE’S APPEAL OVER INJUNCTION
    May 27, 2021

    Fleet Feet Inc, through franchises, company-owned retail stores, and online stores, sells running and fitness merchandise, and has 182 stores, including franchises, nationwide in the US.

  • UNO & UNA | DECISION 2661950
    May 22, 2021

    Marks And Spencer Plc, Waterside House, 35 North Wharf Road, London W2 1NW, United Kingdom, (opponent), represented by Boult Wade Tennant, Verulam Gardens, 70 Grays Inn Road, London WC1X 8BT, United Kingdom (professional representative)