ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ



L123


Απόρριψη αίτησης σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(άρθρο 7 του ΚΣΕΕ και κανόνας 11 παράγραφος 3 του ΕΚΣΕΕ)


Αλικάντε, 07/04/2017


Epameinondas Stylopoulos

Omirou 34

GR-10672 Athens

GRECIA


Αριθ. αίτησης:

015962202

Τα στοιχεία σας:


Εμπορικό σήμα:

Sexy Lips LIP ENHANCER

Τύπος σήματος:

Σήμα απεικόνισης

Καταθέτης:

Γεώργιος Ψιψίκας

Λ. Κηφισιάς 1

GR-15123 Μαρούσι

GRECIA



Στις 11/11/2016 το Γραφείο διατύπωσε αντίρρηση δυνάμει του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του ΚΣΕΕ και του άρθρου 7 παράγραφος 2 του ΚΣΕΕ, διότι διαπιστώθηκε ότι το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση είναι περιγραφικό και στερείται διακριτικού χαρακτήρα, για τους λόγους που αναλύονται στην επισυναπτόμενη επιστολή.


Στις 09/01/2017 ο καταθέτης διατύπωσε τις παρατηρήσεις του, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  1. Το προϊόν το οποίο προορίζεται να διακρίνει το σήμα συνιστά μια συσκευή αντλίας χειλιών η οποία έχει τον κατάλληλο σχηματισμό με κοιλώματα και στόμιο, ώστε ο χρήστης όταν ασκεί πίεση στα χείλη, δημιουργεί ένα αεροστεγές πλαίσιο το οποίο μέσω πρόκλησης υπεραιμίας στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη αύξηση του όγκου των χειλιών το οποίο αποτέλεσμα διαρκεί κάποιες ώρες.

  2. Μια αίτηση καταχωρήσεως σήματος που περιλαμβάνει σημεία ή ενδείξεις που ανταποκρίνονται στον ορισμό του άρθρου 7 περί έλλειψης διακριτικότητας, απορρίπτεται μόνο αν το σήμα ΔΕΝ περιλαμβάνει άλλα σημεία ή αν τα αποκλειστικώς περιγραφικά σημεία που το συνθέτουν δεν παρουσιάζονται ή δεν τοποθετούνται κατά τρόπο που να διακρίνει το ΣΥΝΟΛΙΚΟ τελικό αποτέλεσμα από το συνήθη τρόπο προσδιορισμού των σχετικών προϊόντων.

  3. Οποιαδήποτε αντιληπτή διαφορά μεταξύ του λεκτικού/απεικονιστικού συμπλέγματος του οποίου ζητείται η καταχώρηση των όρων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή γλώσσα από την οικεία κατηγορία καταναλωτών θα μπορούσε να προσδίδει στο σήμα διακριτικό χαρακτήρα.

  4. Στην παρούσα περίπτωση, το λεκτικό τμήμα του σήματός μας αποτελείται από τις λέξεις “Sexy Lips LIP ENHANCER”. Η φράση LIP ENHANCER δεν αποτελεί το κυρίαρχο τμήμα του λεκτικού συμπλέγματος όμως, αφού οι λέξεις SEXY LIPS απεικονίζονται με ιδιαίτερη και έντονη φούξια γραμματοσειρά, κάτω από το εικονίδιο των χειλιών και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σήματος. Αντιθέτως η φράση LIP ENHANCER αποτελεί απλά μια λεπτομέρεια του συνολικού σήματος που δεν «τραβάει» τη προσοχή του καταναλωτή. Οποιοσδήποτε δει το προϊόν στο ράφι του καταστήματος θα επικεντρωθεί στην εικόνα των χειλιών και στις λέξεις “SEXY LIPS”. Αυτά τα σημεία θα κεντρίσουν την προσοχή του ώστε να ανακαλύψει το προϊόν.

  5. Το Γραφείο εσφαλμένα αναφέρει ότι ο καταναλωτής θα εκλάβει τις λέξεις «Sexy LIPS” ως καθαρά περιγραφικές (αισθησιακά χείλη). H λέξη “sexy” όμως έχει μια πιο ευρεία έννοια από το αποκλειστικό αποτέλεσμα του προϊόντος. Πράγματι, η χρήση της συσκευής προσφέρει πιο ογκώδη χείλη με ένα παροδικό αποτέλεσμα στην εμφάνιση του χρήστη. Όμως το σήμα δεν περιλαμβάνει τις λέξεις «big» ή «plumped».

  6. Ως προς την εκτίμηση περί της διακριτικής δύναμης της εικόνας, σημειώνεται ότι η χρήση εικόνας που εννοιολογικά ταυτίζεται με το λεκτικό σύμπλεγμα του σήματος δεν εμποδίζει την κατοχύρωση γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί τα πλέον γνωστά στο εμπόριο σήματα “Red Bull” (του γνωστού ενεργειακού ποτού με την απεικόνιση ταύρου) και «PUMA» (για την γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών με απεικόνιση ένα puma).


Σύμφωνα με το άρθρο 75 του ΚΣΕΕ, εναπόκειται στο Γραφείο να αποφανθεί με βάση τους λόγους ή τα στοιχεία επί των οποίων ο καταθέτης είχε τη δυνατότητα να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του.


Αφού εξετάστηκαν δεόντως τα επιχειρήματα του καταθέτη το Γραφείο αποφάσισε να εμμείνει στην αντίρρηση.


Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ, «σήματα αποτελούμενα αποκλειστικά από σημεία ή ενδείξεις που μπορούν να χρησιμεύσουν στις συναλλαγές για τη δήλωση του είδους, της ποιότητας, της ποσότητας, του προορισμού, της αξίας, της γεωγραφικής προέλευσης ή του χρόνου παραγωγής προϊόντος ή παρεχόμενης υπηρεσίας ή άλλων χαρακτηριστικών αυτών» δεν γίνονται δεκτά για καταχώριση.


Αποτελεί πάγια νομολογία ότι έκαστος από τους λόγους απαραδέκτου της καταχώρισης που εμπίπτει στο άρθρο 7 παράγραφος 1 του ΚΣΕΕ είναι ανεξάρτητος των άλλων και χρήζει ξεχωριστής εξέτασης. Εξάλλου, οι ως άνω λόγοι απαραδέκτου πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα του γενικού συμφέροντος που δικαιολογεί καθέναν από αυτούς. Το γενικό συμφέρον, όταν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση καθενός από τους λόγους απαραδέκτου, μπορεί ή και πρέπει να αντανακλά διαφορετικές εκτιμήσεις, ανάλογα με τον προβαλλόμενο λόγο απαραδέκτου (16/09/2004, C‑329/02 P, SAT/2, EU:C:2004:532, § 25).


Διά της απαγόρευσης της καταχώρισης, ως σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σημείων και των ενδείξεων που αναφέρει, το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ


έχει ως στόχο, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από όλους περιγραφικά σημεία ή ενδείξεις που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών των οποίων ζητείται η καταχώριση. Αντιστοίχως, η διάταξη αυτή δεν επιτρέπει παρόμοια σημεία ή ενδείξεις να προορίζονται για μία μόνον επιχείρηση λόγω της καταχώρισής τους ως σημάτων.


(23/10/2003, C‑191/01 P, Doublemint, EU:C:2003:579, § 31).


«Τα σημεία και οι ενδείξεις που μνημονεύονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ είναι εκείνα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, στο πλαίσιο συνήθους χρήσεως από το συγκεκριμένο κοινό προς το οποίο απευθύνονται, για να δηλώσουν, είτε άμεσα είτε με μνεία ενός ουσιώδους χαρακτηριστικού τους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τα οποία ζητείται καταχώριση(26/11/2003, T‑222/02, Robotunits, EU:T:2003:315, § 34).


Εφόσον το υπό κρίση εμπορικό σήμα αποτελείται από διάφορα επιμέρους συστατικά (σύνθετο σήμα), για τον σκοπό της εκτίμησης του διακριτικού του χαρακτήρα θα πρέπει να θεωρείται ως ενιαίο. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν είναι ασυμβίβαστο με τη διαδοχική εξέταση των διαφόρων στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση του προϊόντος (19/09/2001, T-118/00, Tabs (3D), EU:T:2001:226, § 59).


Για να θεωρηθεί περιγραφικό, κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ, ένα σήμα που αποτελείται από νεολογισμό ή λέξη προκύπτουσα από συνδυασμό στοιχείων, «δεν αρκεί η διαπίστωση για έκαστο των στοιχείων αυτών του ενδεχόμενου περιγραφικού χαρακτήρα του. Ο χαρακτήρας αυτός πρέπει επίσης να διαπιστωθεί ως προς τον ίδιο τον νεολογισμό ή την ίδια τη λέξη» (12/01/2005, T‑367/02 - T‑369/02, SnTEM, SnPUR & SnMIX, EU:T:2005:3, § 31).


Ένα σήμα αποτελούμενο από νεολογισμό ή λέξη την οποία συνθέτουν στοιχεία έκαστο των οποίων είναι περιγραφικό χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των προϊόντων ή υπηρεσιών για τα οποία υποβάλλεται αίτηση καταχώρισης, είναι το ίδιο περιγραφικό των εν λόγω χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, υπό την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ, εκτός εάν υφίσταται αντιληπτή διαφορά μεταξύ του νεολογισμού ή της λέξης και του απλού αθροίσματος των στοιχείων από τα οποία συγκροτείται: τούτο προϋποθέτει ότι, λόγω του ασυνήθους χαρακτήρα του συνδυασμού σε σχέση με τα εν λόγω προϊόντα ή υπηρεσίες, ο νεολογισμός ή η λέξη δημιουργεί μια επαρκώς απομακρυσμένη εντύπωση από αυτήν που παράγει η απλή συνένωση των ενδείξεων που προσφέρουν τα στοιχεία που τον ή την αποτελούν, ώστε αυτός (ή αυτή) να κατισχύει του αθροίσματος των εν λόγω στοιχείων ...(12/01/2005, T‑367/02 - T‑369/02, SnTEM, SnPUR & SnMIX, EU:T:2005:3, § 32).


Στην παρούσα περίπτωση, το εν λόγω σήμα είναι ένας απλός συνδυασμός περιγραφικών λέξεων χωρίς να δημιουργείται αντιληπτή διαφορά μεταξύ του νεολογισμού και του απλού αθροίσματος των στοιχείων από τα οποία συγκροτείται. Όπως αναλύθηκε στην επιστολή αντιρρήσεων του Γραφείου, ως σύνολο, οι λέξεις «Sexy Lips LIP ENHANCER» πληροφορούν αμέσως τους καταναλωτές χωρίς περαιτέρω σκέψη ότι τα προϊόντα για τα οποία υποβάλλεται αίτηση είναι μεταξύ άλλων καλλυντικά για χείλη και αντλίες χειλιών που βελτιώνουν τα χείλη και τα κάνουν να φαίνονται αισθησιακά παρέχοντας σαφείς και άμεσες πληροφορίες σχετικά με είδος και τον προορισμό των εν λόγω προϊόντων, δηλαδή ότι αυξάνουν τον όγκο των χειλιών, μέσω πρόκλησης υπεραιμίας στη συγκεκριμένη περιοχή όπως παραδέχεται ο ίδιος ο καταθέτης με σκοπό να φαίνονται τα χείλια των χρηστών των προϊόντων πιο αισθησιακά.


Αναφορικά με το επιχείρημα του καταθέτη ότι η λέξη “sexy” όμως έχει μια πιο ευρεία έννοια από το αποκλειστικό αποτέλεσμα του προϊόντος, το Γραφείο υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΚΣΕΕ, για την απόρριψη καταχώρισης εμπορικού σήματος δεν απαιτείται τα σημεία και οι ενδείξεις που συνθέτουν το σήμα και εμπίπτουν στο εν λόγω άρθρο να χρησιμοποιούνται όντως, κατά τον χρόνο της αιτήσεως περί καταχωρίσεως, για σκοπούς περιγραφής προϊόντων ή υπηρεσιών όπως εκείνα για τα οποία υποβάλλεται η αίτηση ή για χαρακτηριστικά γνωρίσματα των οικείων προϊόντων ή υπηρεσιών. Αρκεί, όπως υποδηλώνει το ίδιο το γράμμα της εν λόγω διατάξεως, τα ως άνω σημεία και ενδείξεις να μπορούν να χρησιμοποιούνται για τους ως άνω σκοπούς. Έτσι, κατ’ εφαρμογή της οικείας διατάξεως, είναι απαράδεκτη η καταχώριση προφορικού σημείου εάν, σε μία τουλάχιστον από τις ενδεχόμενες σημασίες του, είναι δηλωτικό χαρακτηριστικού γνωρίσματος των οικείων προϊόντων ή υπηρεσιών .(23/10/2003, C‑191/01 P, Doublemint, EU:C:2003:579, § 32, η υπογράμμιση του συντάκτη.)


Το Γραφείο δεν μπορεί να ακολουθήσει τη λογική του επιχειρήματος του καταθέτη ότι το επίμαχο σήμα αν θεωρείται απορριπτέο τότε θα έπρεπε να απορριφθεί “Red Bull” (του γνωστού ενεργειακού ποτού με την απεικόνιση ταύρου) και «PUMA» (για την γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών με απεικόνιση ένα puma) γιατί ο μέσος καταναλωτής, που έχει τη συνήθη πληροφόρηση και είναι ευλόγως προσεκτικός και ενημερωμένος, δεν θα πιστεύει ότι θα γίνει κόκκινος ταύρος άμα καταναλώσει το εν λόγω ενεργειακό ποτό ενώ αντίθετα θα αντληθεί ότι με την χρήση των προϊόντων του καταθέτη, που είναι ενισχυτικά καλλυντικά προϊόντα χειλιών θα αποκτήσει αισθησιακά χείλη.


Το Γραφείο συμφωνεί με τον καταθέτη ότι οι λόγοι απόρριψης του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) και γ) ενδέχεται να μην εφαρμόζονται σε σημεία τα οποία αποτελούνται από ένα στοιχείο που στερείται διακριτικού χαρακτήρα, είναι περιγραφικό ή γενικό σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία τα οποία προσδίδουν στο σημείο ως ολότητα διακριτικό χαρακτήρα πέραν ενός ελάχιστου βαθμού. Διαφωνεί όμως με το επιχείρημα ότι ο συνδυασμός του λεκτικού αυτού σημείου με τα ανωτέρω εικονιστικά στοιχεία δηλαδή η απεικόνιση καλοσχηματισμένων φούξια χειλιών προσδίδουν στο εν λόγω σήμα διακριτικό χαρακτήρα .

Το εικονιστικό στοιχείο το σήματος δεν είναι ικανό να προκαλέσει στο μυαλό των καταναλωτών άμεση και διαρκή ανάμνηση του σημείου αποσπώντας την προσοχή τους από το περιγραφικό μήνυμα το οποίο μεταδίδει το λεκτικό στοιχείο. Επιπλέον, περιγραφικά ή στερούμενα διακριτικού χαρακτήρα λεκτικά στοιχεία τα οποία εμφανίζονται με βασικούς ή τυποποιημένους τύπους χαρακτήρων, δεν είναι καταχωρίσιμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι λεκτικά στοιχεία είναι αποτυπωμένα σε κοινότυπη γραμματοσειρά και συνεπώς καμία νοητική προσπάθεια δεν απαιτείται από τους καταναλωτές για να κατανοήσουν τη σημασία ενός λεκτικού στοιχείου σε σχέση με τα προϊόντα ζητείται η καταχώριση. Επιπλέον είναι τοποθετημένα σε ένα κοινότυπο στρογγυλό περίγραμμα . Η ύπαρξη καλοσχηματισμένων αισθησιακών χείλιν επιτείνει την έννοια της αύξηση του όγκου των χειλιών που αποτελεί βασικό σκόπο του υπηρεσιών του καταθέτη όπως ο ίδιος αναφέρει στις παρατηρήσεις του.


Για τους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω, και δυνάμει του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ) του ΚΣΕΕ και του άρθρου 7 παράγραφος 2 του ΚΣΕΕ, η αίτηση για το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρ. 15 962 202 απορρίπτεται διά του παρόντος για το σύνολο των προϊόντων που αφορά η αίτηση.


Σύμφωνα με το άρθρο 59 του ΚΣΕΕ, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης. Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΣΕΕ, η προσφυγή πρέπει να ασκηθεί εγγράφως ενώπιον του Γραφείου εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της εν λόγω απόφασης. Το δικόγραφο της προσφυγής κατατίθεται στη γλώσσα της διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση. Επιπλέον, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ίδια ημερομηνία, πρέπει να κατατεθεί γραπτώς υπόμνημα που να εκθέτει τους λόγους της προσφυγής. Η προσφυγή θεωρείται ότι έχει ασκηθεί μόνο μετά την καταβολή του τέλους προσφυγής των 720 EUR.




Αλίκη ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ

Avenida de Europa, 4 • E - 03008 • Alicante, Ισπανία

Tel. +34 965139100 • www.euipo.europa.eu


Latest News

  • FEDERAL CIRCUIT AFFIRMS TTAB DECISION ON REFUSAL
    May 28, 2021

    For the purpose of packaging of finished coils of cable and wire, Reelex Packaging Solutions, Inc. (“Reelex”) filed for the registration of its box designs under International Class 9 at the United States Patent and Trademark Office (“USPTO”).

  • THE FOURTH CIRCUIT DISMISSES NIKE’S APPEAL OVER INJUNCTION
    May 27, 2021

    Fleet Feet Inc, through franchises, company-owned retail stores, and online stores, sells running and fitness merchandise, and has 182 stores, including franchises, nationwide in the US.

  • UNO & UNA | DECISION 2661950
    May 22, 2021

    Marks And Spencer Plc, Waterside House, 35 North Wharf Road, London W2 1NW, United Kingdom, (opponent), represented by Boult Wade Tennant, Verulam Gardens, 70 Grays Inn Road, London WC1X 8BT, United Kingdom (professional representative)